Kirjaillassa 2.12. aiheena talvisota

Historiallisen Yhdistyksen kirjailtaan 2. joulukuuta saapuu vieraaksi tutkija Tuomas Tepora, jonka teos Sodan henki – kaunis ja ruma talvisota (WSOY) ilmestyi syksyllä.

Kirja käsittelee talvisodan myyttiä ja elämää sodan aikana.

Tapahtumassa Tepora puhuu kirjan aihepiiristä ja kertoo sen synnystä.

Mitä? Historiallisen Yhdistyksen kirjailta
Milloin? Keskiviikkona 2.12.2015 klo 17.00–19.00
Missä? Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) salissa 313

Teporan kirja on saanut ilmestymisensä jälkeen runsaasti kehuja. Se on esimerkiksi ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi. Näin valintaraati kuvailee teosta:

Tepora rekonstruoi hienopiirteisesti talvisodan hengen synnyn, kukoistuksen ja pirstoutumisen.

Kustantajan kuvaus teoksesta:

Talvisodan henki on yksi käytetyimmistä suomalaisista myyteistä. Teporan teos on paitsi silmiä avaava tutkimus myös eläväinen kuvaus elosta talvisodan aikana.

Tuomas Tepora riisuu talvisodan hengen yltä myyttisen kaavun ja tarkastelee sitä laajasti ja eri puolilta, pääosin kotirintaman näkökulmasta mutta rintamamiehiäkään unohtamatta. Miten talvisodan henki syntyi ja miten sitä tietoisesti rakennettiin? Miten huhut elivät ja vaikuttivat? Hengessä esiintyi myös pohjavirtauksia: pelkoa, itsekkyyttä, epävarmuutta. Sodan lopulla henki alkoi rakoilla, ja sitä alettiin purkaa. Esiin nousivat viha ja epäluulo, salaliittoteoriat ja syntipukkien etsiminen. Kunniakas taistelu tuntui päättyneen häpeälliseen rauhaan. Merkkipaaluksi muodostuvassa teoksessa hyödynnetään ennen käyttämättömiä lähteitä.

Lisätietoja kirjasta täältä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Comments are closed.