På Svenska
In English
Historiallinen Yhdistys 
			ry - Alkuun
Yhdistyksestä
Hallinto Julkaisut Seminaarit
Julkaisut
Historiallisia 
		Arvosteluja
Historiallisia 
		Papereita
Ennen ja nyt

.


 


Historiallisia Arvosteluja 22/2001:
Työelämää öljynpuristamossa

Yksipuolista teollisuusetnografiaa


laatinut Kalle Kallio
Historiallisia Arvosteluja ISSN 1457–1412

Anna Carpelan ja Antti Metsänkylä: Työelämää öljynpuristamossa. Elintarviketeollisuutta Helsingin Herttoniemessä 1958–1993. Museoviraston työväenkulttuurijulkaisuja 10, Museovirasto: Helsinki, 1999. 112 sivua.

Museovirasto on tallentanut työväenkulttuuria 1980-luvun alusta lähtien ja Helsingissä työ keskittyi 1990-luvulla alueelta poismuuttaviin yrityksiin. Julkaisusarjan uusin teos, Työelämää öljynpuristamossa, kertoo Herttoniemessä sijainneen Öljynpuristamo Oy:n tuotantolaitoksista. Öljynpuristamo aloitti toimintansa vuonna 1960. Yhtiö valmisti öljykasveista, kuten koprasta, rypsistä, auringonkukan siemenistä ja soijasta, kasviöljyä etupäässä margariiniteollisuuden tarpeisiin. Öljyn sivutuotteena syntyvä rouhe jalostettiin karjanrehuksi, mikä osoittautui kasviöljyn valmistusta tuottavammaksi.

Puristamon sijainti oli ihanteellinen. Raaka-aineet voitiin kuljettaa suoraan tehtaalle joko laivalla tai junalla ja suurin asiakas, Paasivaaran margariinitehdas sijaitsi Niittaajankadun vastakkaisella puolella. Öljyputket rakennettiin suoraan kadun yli. Öljyä valmistettiin kahdella menetelmällä. Aluksi päätettiin rakentaa pelkkä puristamo, joka valmistaisi lähinnä ulkomailta tuodusta koprasta, kookospähkinän valkuaisesta, kookosrasvaa.

Soijan käsittelyä varten laitosta laajennettiin rakentamalla siihen jo vuonna 1962 uuttamo. Uuttauksessa siemenmurskasta liuotettiin öljy kastelemalla murska heksaanilla. Heksaani poistettiin öljystä tislaamalla ja rouheesta paahtamalla. Heksaani on erittäin räjähdysherkkää ainetta, mikä vaikutti koko tehtaan toimintaan, arkkitehtuurista lähtien. Teoksen kirjoittajat, Anna Carpelan ja Antti Metsänkylä pohtivatkin ansiokkaasti tuotantomenetelmien vaikutusta työyhteisön toimintaan.

Kun Öljynpuristamo vuokrasopimuksen umpeuduttua muutti Kirkkonummen Kantvikiin vaarallisesta heksaanista luovuttiin. Mildolaksi nimensä muuttanut yhtiö käyttää nykyään moderneja kylmäpuristimia. Kirjoittajat pitävätkin paradoksaalisena sitä, että räjähdysherkistä menetelmistä luovuttiin, kun tehdas siirrettiin asuinalueelta metsän keskelle.

Tehdas toimi keskeytymättömässä kolmivuorotyössä, joulua ja kesäseisokkia lukuunottamatta. Tuotannossa työskenteli ainoastaan miehiä. He olivat usein kotoisin muualta Suomesta ja pysyivät pitkään, usein vuosikymmeniä, öljynpuristamolla.

Carpelan ja Metsänkylä piirtävät yksityiskohtaisen kuvan kasviöljyn valmistuksesta, jonka seuraaminen vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta. He tarkkailevat tuotantoprosessia ylhäältäpäin kertoen teoreettisesti ja kaavapiirustusten avulla raaka-aineiden liikkeistä läpi tehtaan. Työntekijöitäkin kuvataan, mutta heidän roolinsa on irrotettu itse tuotantoprosessista omaan lukuunsa. Oman päälukunsa saa myös margariiniteollisuuden yleisempi taloudellinen kehitys. Näkökulma ei ole kovin lukijaystävällinen, mutta kirjoittajat kertovat teknisistä detaljeistakin mielenkiintoisesti, analyyttisesti ja asiantuntevasti.

En tosin täysin ymmärtänyt, miksi kirjoittajat ovat lähestyneet tehdasyhteisöä juuri tuotannon näkökulmasta. Jos tarkoituksena on dokumentoida katoavaa prosessiteollisuutta, kannattaisi tietysti keskittyä sellaisiin aiheisiin, joista ei kirjallista tietoa ole saatavilla. Öljynvalmistusprosessista on varmasti kirjoitettu lukemattomia teknistieteellisiä teoksia, joista tulevaisuuden historioitsijapolvet voivat, niin halutessaan, rakentaa kuvan myös suomalaisen öljynpuristamon toiminnasta. Projektin tarkoituksena tuskin oli pelastaa prosessiteollisuuden teknologiaa.

Sen sijaan esimerkiksi käytännön työtehtävistä, järjestäytymisestä, ilmapiiristä ja hierarkiasta on vaikea koota luotettavaa tietoa jälkikäteen. Muutenkin ohueen teokseen olisi toivonut enemmän asiaa näistä aiheista, jotka kirjoittajat toki mainitsevat tutkimustavoitteinaan. Kuvaavaa on, että tavallisesti työelämän kuvauksissa kultturintutkijat viljelevät työntekijöiden omaleimaista ammattislangia, mutta Carpelan ja Metsänkylä turvautuvat pikemmin alan tekniseen termistöön.

Tutkijat ovat myös haastatteluissaan keskittyneet yksinomaan tuotantomiehiin. Öljynpuristamon työyhteisö kuitenkin koostui myös toimihenkilöistä, siivoojista, korjaamon ja varaston työntekijöistä. Heidät sivuutetaan muutamalla virkkeellä ja esimerkiksi Kantvikissä miehet valittivat, ettei kahviautomaatti korvannut kanttiinin emäntää, jota pidettiin vanhan tehtaan äitihahmona. Tutkijat eivät vaivautuneet edes haastattelemaan häntä, vaikka juuri kanttiini sijaitsi työyhteisön sydämessä, vaikkakin syrjässä tuotantolinjalta.

Työntekijöiden ja työnantajan suhteet olivat Carpelanin ja Metsänkylän mukaan erinomaiset, koska työn vaarallisuuden takia työnantaja huolehti henkilöstöstä tavallista paremmin. Toimitusjohtaja uskoi viihtyvyyden korreloivan työn tuloksiin, mikä näkyi muun muassa korkeana ansiotasona. Kiistakysymyksiä ei juuri ollut ja tutkijat jättävät vähäpätöisyytensä takia niiden kommentoimisen väliin.

Kun tehdas siirtyi vuonna 1993 Kantvikiin, tuotannon henkilöstöstä kaksi kolmasosaa irtisanottiin. Tutkijat eivät juuri analysoi tätä muutosta ja sivuuttavat työttömät lyhyellä maininnalla. Suomessa kuitenkin elettiin vielä synkintä lamakautta irtisanomisineen, joiden tallentaminen olisi myös ollut erittäin tärkeää. Tuotannon siirtäminen oli taustalla koko tutkimushankkeessa, mutta kirjoittajat eivät perehdy lainkaan sen vaikutuksiin työilmapiiriin tai työtapoihin. He toteavat lyhyesti ja suorastaan kliseisesti, kuinka Mildolassa "yleinen persoonattomuuden, kalseuden tunne vaivasi" ja "kyläyhteisö" oli kadonnut.

On valitettavaa, että tehtaan muutto sivuutetaan olankohautuksella. Herttoniemen tehtaan dokumentointi tapahtui vuosina 1992–1993, mutta kirja ilmestyi vasta vuonna 1999. Aikaa Kirkkonummella käymiseen jäi varmasti yllinkyllin. Kenties kirja viivästyi rahoituksen loppumisen takia.

Museoviraston työväenkulttuurijulkaisujen sarjassa Työelämää öljynpuristamossa ei erotu edukseen. Teos keskittyy liikaa öljynvalmistuksen tekniikkaan ja unohtaa työyhteisön muodostuvan aina ihmisistä. Kaikkiaan minulle jäi tunne projektista, joka vuosia venyttyään täytyi lopulta saada julkaistuksi – varsinkin kun Mildola Oy osallistui teoksen painatuskustannuksiin. Valokuvien seulomisesta luovuttiin kiireessä kokonaan ja kirjan loppuun sijoitettiin sadan sekalaisen kuvan galleria.

Kirjoittaja Kalle Kallio tekee Helsingin yliopiston historian laitoksessa Suomen ja Pohjoismaiden historian gradua 1900-luvun alun ratajätkistä.

 

 

Takaisin edelliselle tasolle